Wat is een Opstalverzekering?

Om de schade aan je huis te dekken, is er de opstalverzekering. Het wordt ook de woonhuisverzekering genoemd. Indien je een dergelijke verzekering afsluit, ben je verzekerd zodra er iets aan het huis beschadigd raakt. Je krijgt de schade dan uitbetaald door de verzekering. Bijvoorbeeld bij inbraak, water of brand. Bij het afsluiten van een opstalverzekering heb je de keuze uit een basis- en all-in dekking.

OpstalverzekeringDe naam opstalverzekering zegt het al, je verzekerd de opstal. Maar wat betekent dit precies en welke zaken vallen onder deze term?

Wat is verzekerd?
Onder de opstal worden alle onderdelen gerekend die vast aan je huis zitten. Dit zijn onderdelen die alleen verwijderd kunnen worden door het te breken of te slopen. Denk bijvoorbeeld aan ramen en deuren. Daarnaast zijn bijgebouwen, zoals een tuinhuisje, schuur of garage meestal ook meeverzekerd. Bij sommige verzekeraars zijn zelfs de schutting en de tuin meeverzekerd. Hierbij zijn de eerdergenoemde zaken verzekerd tegen zaken als brand-, storm-, en inbraakschade verzekerd.

Afsluiten van een opstalverzekering

Hoe meer je wilt verzekeren, hoe hoger de premie zal zijn. De dekking en de hoogte verschilt per zorgverzekeraar. Daarom is het raadzaam om verschillende verzekeringen eerst te vergelijken. Kijk hierbij wat er precies is verzekerd en bij welke schade je opstal is verzekerd. De premiehoogte zal worden berekend op de herbouwwaarde van de woning. Je zal tussen de 0,65 en 1,10 promille van de verzekerde som aan premie gaan betalen. Let hierbij op dat het huis niet is onderverzekerd. In dit geval is de herbouwwaarde lager berekend dan de daadwerkelijke waarde van het huis. Het risico is dan dat je niet het volledige bedrag krijgt vergoed. Je kunt ook een uitgebreide dekking nemen, dit is de zogenoemde allrisk opstalverzekering.

Is een opstalverzekering verplicht?
Bij het afsluiten van een hypotheek zal de verstrekker eisen dat je een opstalverzekering afsluit over het huis. De woning is namelijk het onderpand voor de hypotheek die je afsluit. De woning en andere onroerende zaken op jouw grond zijn dan verzekerd. Het huis is namelijk erg gevoelig voor schade, met name voor brandschade. Het afsluiten is dus in principe niet verplicht, maar wordt meestal wel verplicht gesteld bij het afsluiten van een hypotheek.

Advertentie